Biggan Ljungberg och hennes åttaåriga jaktgolden Toxic genomför sök för Missing People

Volkswagen utrustar Missing People med ny toppmodern Transporter

Hjältarna som aldrig ger upp 

Tidig morgon. Ett 30-tal människor har samlats runt en vit Volkswagen Crafter. Stämningen är lugn och fokuserad, i väntan på att sökandet efter en försvunnen 20-åring ska börja. I dag är det bara en övning – men varje år ger Missing People Sweden anhöriga till försvunna personer chansen till en lycklig återförening eller ett värdigt avslut.

Text: Jenny Milewski Foto: Andreas Hillergren

Robert Holmgren och Inna Sellberg i Missing Peoples sambandscentral där allt sökande organiseras och kontrolleras.
Missing People har sedan tidigare bland annat en Crafter från Volkswagen som fungerar som sambandscentral. Robert Holmgren och Inna Sellberg organiserar och kontrollerar sökandet.

Sedan starten 2012 har Missing People organiserat frivilliga sökare, patrulledare, gruppchefer och operativ ledning i hundratals ärenden över hela Sverige. När ett försvinnande anmäls har alla inblandade en given roll och god organisation är ett måste. Därför är utbildning och övningar en viktig del av verksamheten. Som i dag.

– Missing People är en del av samhällets resurser när det gäller försvunna personer. Vi samarbetar tätt med polis, militär och räddningstjänst och måste vara strukturerade. De har sitt jobb och vi har vårt, säger Samuel Persson, verksamhetsledare för Region Syd och vice ordförande i nationella Missing People Sweden, medan han plockar fram kameran ur bakluckan på bilen. Att dokumentera söket är hans roll den här dagen. 

Samuel Persson, vice ordförande i Missing People Sweden
Samuel Persson, vice ordförande i Missing People Sweden. 

Klockan närmar sig halv tio och det är snart dags för övningen att börja. Dagens OC (operativ chef) samlar alla deltagare och berättar om David, 20 år, som varit på fest i närheten och inte kommit hem. Familjen är orolig, de har anmält försvinnandet till polisen och bett Missing People om hjälp i sökandet.
Hundpatrullerna går först ut. Ett av ekipagen är Biggan Ljungberg och hennes åttaåriga jaktgolden Toxic. Hon råkade hamna på en informationsträff i Malmö för fem år sedan och har varit engagerad i Missing People sedan dess. 

Tacksamheten från anhöriga är värt allt jobb.

– Det är fantastiskt att få göra något meningsfullt tillsammans med min hund, säger hon. Toxic älskar söken, han blir taggad direkt när jag tar fram Missing People-selen.

Biggan är också en av dem som bemannar Missing Peoples dygnet runt-jour och som administrativ chef är hon ofta den som har ansvar för att sköta kontakten med anhöriga under ett ärende. En uppgift som är minst lika viktig som själva sökarbetet, menar Biggan.

– Där fyller vi en lucka som polisen inte har resurser till. Vi ringer och kollar hur de har det, om vi kan hjälpa till med något. Tacksamheten från anhöriga är värt allt jobb. 

Missing People skallgångskedja.
Sökandet är extremt noggrant. Inget får missas. 

En stund senare är det även dags för fotpatrullerna att ge sig ut i terrängen. Varje patrull bestående av 10–15 frivilliga leds av en patrulledare och tilldelas ett sökområde. Uppställda i en rad, på armlängds avstånd rör sig sökarna långsamt framåt och finkammar marken och vegetationen framför sig. Slängda godispapper, fimpar och snusdosor... allt som inte verkar höra hemma i naturen ska uppmärksammas och bedömas av patrulledaren.

I den vita minibussen som fungerar som sambandscentral sitter Robert Holmgren och följer sökandet på datorskärmen. En app i patrulledarnas mobiler anger exakt position för sökarna och all aktivitet loggas in i ärendesystemet. Det är första gången Robert sitter i sambandet, nästa steg i hans utbildning inom Missing People. 

– Jag ville engagera mig eftersom jag känner att jag kan tillföra något. Jag är gammal geocachare och väldigt van att röra mig i skogen och leta efter saker, även när det är besvärlig terräng, säger han.

Plötsligt händer det saker hos patrull A4. En av sökarna ropar ”Stopp! Fynd!” och hela kedjan stannar. Alla står stilla och vänder sig bort medan patrulledaren Gunnar Lygård går fram för att inspektera. Det är ett par glasögon som ser alldeles nya ut. Spänningen stiger, trots att alla vet att fyndet är planterat av övningsledningen.

Efter att ha rådgjort med sambandscentralen tar Gunnar upp ett par handskar och en papperspåse ur patrulledarväskan. Fyndet ska tas tillbaka och överlämnas till polisen. Sedan fortsätter sökandet. 

Plötsligt händer det saker hos patrull A4. En av sökarna ropar: Stopp! Fynd! 
Missing People samlas inför eftersök
Vem som eftersöks och omständigheterna kring försvinnandet kommuniceras vid samlingen. 
Robert Holmgren följer Missing Peoples sökare på skärmen tack vare en app i deltagarnas mobiler
Robert Holmgren följer sökarna på skärmen tack vare en app i deltagarnas mobiler. 

En av dem som fått hjälp av Missing People Sweden är Petra. När hennes anhörig försvann för fem år sedan visste hon ingenting om Missing People. Men människorna där kom att bli en viktig nyckel för att klara krisen.

– Det är otroligt viktigt att känna att det finns ett stöd utanför familjen, säger hon. Lever man mitt i kaoset har man fullt upp med att få familj och vardag att fungera. Vetskapen om att det finns engagerade människor som vill hjälpa till att hitta den försvunna personen är guld värt.

Tack vare sin kontaktperson på Missing People Sweden hade hon alltid någon att tala med och som kunde förmedla information om vad som hände i ärenden, även när det hade gått lång tid. 

– Jag tyckte det var väldigt skönt att alltid kunna prata med min kontaktperson, till exempel när jag såg artiklar i tidningen om personer som hittats, för jag visste att min kontaktperson hade kontakt med polisen, säger hon.

På övningsplatsen är alla patruller tillbaka efter förmiddagens sök. Ännu är David inte hittad och det är dags att fylla på energi med soppa, kaffe och småprat. Gemenskapen är viktig för att orka med allt det tunga. Snart är det dags att täcka nya sökområden. För ge upp, det gör man aldrig.

– Vi stänger aldrig ett ärende förrän personen hittats eller dödförklarats, avslutar Samuel Persson. Det är häftigt att så många vill samlas för att göra det här. Att vilja göra skillnad, det är vad som förenar oss allihop. 

”Bilen kan vara skillnaden mellan liv och död

Missing Peoples nya Transporter från Volkswagen
Reklamtext på fordon är inte ovanligt, men här gör budskapet skillnad på riktigt. 

Det är en hel del resor för de aktiva i Missing People, över hela landet, för att kunna organisera sökanden – och Volkswagen stöttar sedan tidigare med flera transportbilar.

Om det är viktigt?

– Det kan vara skillnaden mellan liv och död, säger Christer Nordqvist på Missing People i Göteborg.

Det handlar om att snabbt vara på plats och kunna ha med sig mycket utrustning. Dessutom blir bilen en sorts samlingsplats där sökledarna kan ta fram kartor och följa sökpatrullerna digitalt.

– Vi behöver alltså ingen lokal för att det ska fungera, säger Christer Nordqvist.
Men det gör nytta också att sambandsbilen har ”Missing People” på sidan. Ofta kommer folk fram och frågar vad som händer och då kan det dyka upp snabba tips. 

Missing Peoples nya VW-buss är inredd med fullt fokus för att underlätta sökandet
Inredning med fullt fokus på att underlätta sökarbetet. 

– Vid ett försvinnande i Göteborg var vi tvungna att stanna och tanka. En person kom fram och frågade om vi letade efter någon och det visade sig att han kände igen den försvunne och att den personen brukade promenera där han bodde. Det tipset ledde till att vi hittade personen snabbt, vid liv men i dåligt skick. Hade vi inte haft en upptextad bil skulle vi inte fått tipset...
Nu får Missing People låna ytterligare en Volkswagen Transporter.

– Att få en toppmodernt tekniskt utrustad bil kommer att göra skillnad för oss, säger Christer Nordqvist.

I nuläget är det Transporter som Missing People fått hjälp med av Volkswagen i Sverige och den senaste är alltså ämnad för Göteborg och västra Sverige. Inredningen är specialbyggd av Karossan i Södertälje för att vara optimal i sökarbetet och bland specialdetaljerna kan nämnas:

  • Bord bakom förarstol
  • Hurtsar med lådor samt skrivyta
  • Elcentral med flera uttag
  • Batteriladdare och extrabatteri
  • Kontrollpanel för extrabelysning
  • Röda läslampor vid mörkerkörning 

Så går ett Missing People-ärende till 

1
Ansökan

Anhöriga ansöker om hjälp via missingpeople.se eller ringer jouren 031-760 90 60. 

2
Kontakt med polisen

Jouren kontrollerar att det finns en polisanmälan och hämtar information från polisen. 

3
Organisering

Ärendet lämnas över till rätt regional avdelning och organiseras med anhörigkontakt, operativ ledning och så vidare. 

4
Efterlysning

En efterlysning läggs ut på Missing Peoples Facebook-sida och om tillräcklig information finns inleds sökinsats i samarbete med polis och övriga inblandade. 

5
Sökinsats 

En inbjudan skickas ut via SMS till anmälda frivilliga i området och sök påbörjas i enlighet med polisens metodik för EFP (eftersök av försvunnen person). 

6
Avslut 

Sökandet fortsätter tills personen hittats eller dödförklarats. 

Missing People Sweden 

Missing People Sweden grundades i Göteborg 2012 och är i dag en rikstäckande organisation med ett tjugotal regionala avdelningar runtom i landet. Kärnan i organisationen är de 250 frivilliga personer som ger av sin tid för att hjälpa till i sökandet efter försvunna personer. Till sin hjälp har man ett sökarregister med 70 000 anmälda som vill ställa upp vid en sökinsats.

Alla som leder sökinsatserna, bemannar de regionala avdelningarna och sitter i jouren är frivilliga. Man strävar efter att kunna starta en sökinsats inom sex timmar från det att ett ärende kommer in till jouren, oavsett tid på dygnet eller plats i Sverige. Visionen är att ingen ska försvinna utan att hittas.
Missing People tar emot över 500 anmälningar om året och genomför cirka 300 sökinsatser. Som en del i sitt kvalitetsarbete innehar man även ett 90-konto och står under Svensk Insamlingskontrolls insyn.

Missing People får inga statliga bidrag utan är helt beroende av gåvor från privatpersoner och företag. 

Mer om bilen

Volkswagen
Transporter

Mer om bilen

Volkswagen
Transporter

VW Transporter 6.1 Skåp

Den flexibla skåpbil med oändliga möjligheter.

Finns som skåp, kombi och pickup
5 800-6 700 liters lastvolym
1 902-2 179 kg tjänstevikt
Två axelavstånd och tre takhöjder
Välj mellan enkel- eller dubbelhytt

Du kanske också gillar

Specialsök med hund, Missing people skallgångskedja

Missing People
Vardagshjältarna

VW Caddy Maxi med Missing People emblem ute i skogen

Specialutrustad Caddy Maxi hjälper Missing People att rädda liv

Frida Ronge dukar upp framför Hotel Californa husbilen

Hotel California
Vi möter matinspiratören Frida Ronge som bjuder på hållbar fisk

Thomas Sedran pekar på framlampan på en röd VW Multivan T6.1

Volkswagen T6.1
Ikonen uppdaterad

VW Crafter levererar räddad frukt till Rscued

Rscued: Hjälparbetet som bär frukt

Du kanske också gillar