En kvinna sitter bakom ratten i en VW ID. Buzz elbil och pekar på infotainmentskärmen

Ta hand om ditt elbilsbatteri för längre räckvidd

Hur du behandlar ditt batteri avgör hur lång livslängd och räckvidd ditt batteri har. Det finns några smarta grejer du kan göra för att få ditt batteri att prestera så bra som möjligt.

Vad förlänger livslängden på batterier i elbilar?

  • Håll koll på temperaturen: Batteriet i en elbil gillar varken hög värme eller sträng kyla. Är det för varmt förkortas livslängden, speciellt om högspänningsbatteriet laddas över 80 %. Utetemperaturen är dock inte den enda avgörande faktorn. Det genereras även värme under laddning och urladdning, men detta påverkas av aktiv kylning av batteriet. Ett tips för att aktivt kyla din bil är att parkera den i skuggan på sommaren och att undvika att ladda batteriet helt fullt under varma dagar.

    Kyla har också en negativ effekt på elbilsbatterier. Vid låga temperaturer ökar det elektriska motståndet i batteriet, vilket gör att det kan absorbera mindre energi. Det här kan leda till att det tar längre tid att snabbladda batteriet vid exempelvis temperaturer under noll grader.

    Tips: Använd bilens laddhanterare på vintern för att ladda batteriet och säkerställa att det har rätt temperatur innan du kör iväg. Gör du det är du snäll mot batteriet och du kan använda batteriets maxkraft redan från start.

  • Undvik extrema laddningsnivåer: Att ha bilen parkerad under längre tid med ett fulladdat batteri leder till onödigt hög stress i battericellerna - speciellt under sommaren. När du laddar din bil till vardags ska laddningsnivån helst vara mellan 20 och 80 procent. Om du vill köra en längre sträcka med bilen kan du naturligtvis ladda batteriet till 100 procent – men kör i så fall iväg så snart du kan.

  • Det är bättre att ladda försiktigt: Behöver du ladda akut längs vägen har du oftast inget annat val än att ladda bilen på en snabbladdningsstation så att du kan fortsätta resan så snart som möjligt. Så länge det inte blir en vana är det inget problem. Batterierna tål däremot en långsam laddningsprocess bättre än snabbladdning med likström. Helst ska du ladda bilen över natten med en egen laddbox hemma. Jämfört med snabbladdning kräver denna långsamma laddning en del planering och du behöver ha en bra känsla för hur lång räckvidd du behöver.

  • Var försiktig om bilen stått stilla länge: Om du inte flyttar bilen under en längre tid (t.ex. om du är på semesterresa) ska den parkeras på en torr plats där bilen är skyddad. Laddningsnivån bör vara under 80 procent – speciellt på sommaren när det är varmt. Om bilen står parkerad i flera månader måste du se till att laddningsnivån inte blir för låg. Allra bäst mår batteriet om nivån ligger runt 60 procent. Det är bra om du kan kontrollera laddningsnivån regelbundet var 2-3 månad för att undvika en full urladdning.

  • Kör i en jämn hastighet: Tack vare det höga vridmomentet kan elbilar accelerera extremt snabbt från att bilen är hel stillastående. Smidigt när du behöver komma iväg riktigt kvickt, men det ökar den totala elförbrukningen och även batteriets antal laddningscykler. Därför lönar det sig om du planerar din körning och håller en jämn hastighet. Du får i slutändan mer ut av ditt batteri om du undviker att ständigt sätta gasen i botten.
Närbild på räckviddskalkylatorn i en mobiltelefon från Volkswagen Transportbilar

Hur långt kan jag köra med ID. Buzz på en laddning?

Den faktiska räckvidden varierar beroende på bland annat körstil, utomhustemperatur och last. Baserat på de parametrar du valt, får du snabbt och enkelt svar med Räckviddskalkylatorn.

Vit och orange ID Buzz i vintermiljö

Så förlänger du räckvidden på ID. Buzz

Batterier i elbilar kan påverkas av kyla. Här är nio sätt att förlänga räckvidden på din ID. Buzz och samtidigt behålla den höga komforten.