Oskar Snickrar logo på en VW Crafter skåpbil.
Intervjuer

Skåpbilen som är ett rullande snickeri
Vi möter snickaren och digitala kreatören Oskar Snickrar.

När Oskar Boström sadlade om från tv-fotograf till snickare behövdes en större bil. Sedan två år kör han en Volkswagen Crafter, och den stora skåpbilen rymmer en hel snickarverkstad.

– Det är perfekt under regniga dagar att kunna stå raklång och jobba i bilen, säger ”Oskar Snickrar”, som han heter på Instagram.

Oskar Snickrar i sin VW Crafter

Det står två Volkswagen på gården vid den gamla affären i byn utanför Umeå. En är en femsitsig Passat som rymmer familjen – inklusive Border collien Svea. Den andra är en gigantisk skåpbil, och det går inte att missa vem den tillhör. Loggan Oskar Snickrar är väl synlig, en rullande reklampelare för varumärket, men också en mobil snickarverkstad. Att fixa och bygga med händerna har alltid lockat Oskar Boström.

– Känslan när du har en hög brädor som kan bli vad som helst är härlig.

Det är sex år sedan Oskar lade ner karriären som fotograf och bildproducent på Svt och TV4, och började ägna sig åt sin snickarhobby på heltid. En tanke med karriärbytet var också att ta det lugnare.

–  Men så blev det inte! Jag byggde och byggde, säger Oskar och skrattar.

Han gillar att restaurera gamla hus, har en förkärlek för återbruk och att skapa härliga uteplatser, men bygger även möbler.

Som nybliven snickare gjorde han misstaget att köpa en billig begagnad mindre bil, något han fick ångra.

– Det blev timmar på verkstäder och för ont om plats, batterimaskiner och verktyg tar mycket plats.

För enligt Oskar är bilen hans absolut viktigaste verktyg.

– Utan den skulle det inte gå, säger han och syftar på sin Volkswagen Crafter som fyllt två år.

En stor och trygg skåpbil med ståhöjd var kravet. Också för en snickare som är 180 cm lång. För bilen är inte bara ett sätt att ta sig till kunderna runt om i Umeå, den är också en rullande snickeriverkstad.

– Jag har byggt ett mobilt snickeri med snickarbänk och förvaringshyllor, där jag kan stå under regniga dagar och bocka fönsterbläck inne i bilen. Det är riktig lyx att kunna stå raklång och bilen rymmer nästan alla verktyg man kan tänkas behöva för ett projekt.

För enligt Oskar är bilen hans absolut viktigaste verktyg.
Oskar Snickrar hyvlar med en Stanley hyvel i sin VW Crafter

Bilen fungerar också som ett rullande materialförråd, för när man ska åka 10 mil enkel väg till en kund i Norrlands skogar så ligger det inte direkt fem byggvaruhus på vägen.

– Det blir många mil man åker ut i obygden och jobbar och då vill man ha med sig många saker, det går inte bara att tvärvända och dra till byggmarknaden om man har glömt något. Jag ville också ha en bil som var pålitlig och det har jag verkligen fått.

Ytterligare ett plus med bilen är att den är skön att köra.

– Jag har ett gasdämpat säte, som bussar har. Det är riktigt skönt när man kör på skumpiga skogsvägar, då sitter jag bara och gungar och myser på, säger han nöjt.

Frågan ”vad är bäst med din bil” kräver ingen betänketid.

– Körkomforten på landsväg! Och utrymmet i skåpet!

Utöver sitt rullande snickeri snickrar Oskar också i ett ombyggt garage på gården, som också fungerar som studio för hans digitala innehåll. Han ogillar ordet influencer. Men med över 100 000 följare på Instagram, över 2000 välredigerade inlägg och ett antal stabila samarbetspartners går det knappast att förneka att han, vid sidan av snickrandet, också är en digital kreatör av rang.

– Jag har två ben att stå på, det ena är bygg och det andra att jag gör digitalt content kring att jag bygger, medger han.

– 102 000 följare är inget jämfört med Zlatan, men för en flintskallig gubbe i en by utanför Umeå är det bra, säger han och ler.

Intäkterna från sociala medier gör att Oskar kan spara på sin kropp som hantverkare, han har till och med haft tv-serien Snickra med Oskar på Svt. Men samtidigt:

– Mitt varumärke är ”Oskar snickrar” och för att det ska gå ska Oskar snickra. Och Oskar VILL snickra, så jag kommer alltid skapa eller bygga på ett eller ett annat vis. Men jag tycker även om att skapa innehåll, förmedla en känsla och berätta en historia.

Stiletto hammare och en Stanley hyvel som ägs av Oskar Snickrar

Det är 20 år sedan han lämnade huvudstaden för Norrland och Oskar har inga planer på att återvända.

– Jag trivs jättebra här. Jag gillar lugnet och jag gillar att sätta mig i bilen och veta att om en kvart är jag på min destination – för här finns inga rödljus eller trafikstockningar… sen gillar jag att åka skidor, gå med hunden och åka till fjällen.

Men mest blir det snickrande, också på fritiden. Har man sin passion som yrke blir den ofta även en favorithobby. Sedan 12 år huserar familjen i ett hus från 1930-talet som en gång i tiden var affär. Och med 320 kvadrat fördelat på fyra våningar är det svårt att bli ”klar”– även om man är snickare.

– Det är alltid en list som saknas någonstans och barnen blir äldre och ska ha ett nytt tonårsrum och då får listen vänta. Ett stort gammalt hus är ett pågående projekt, du måste tycka om resan lika mycket som målet.

Nu längtar Oskar efter våren och utejobben. Då byggs det plank, altaner och uteplatser i parti och minut – helst i miljövänliga sunda trämaterial – och snickarbilen är fullt kittad.

– Då är det så skönt med storleken på bilen för jag får med mig precis allting, säger Oskar nöjt.

Jag har lyckats skapa ett litet snickeri i skåpbilen och har ändå utrymme för att ta med material, det är jätteviktigt för mig. Bilen är mitt viktigaste verktyg
Oskar Boström

Fakta om Oskar Snickrar

Namn: Oskar Boström

Ålder: 43.

Bor: by utanför Umeå.

Familj: frun Lisa och barnen Bertil, 13, Beata, 11 och hunden Svea.

Gör: snickare och digital kreatör.

Kör: Volkswagen Crafter.

Instagram: https://www.instagram.com/oskarsnickrar/Opens an external link

Remaining time, --:--
VIDEO: Se när vi hälsade på hos Oscar Snickrar
Mer om bilen

Volkswagen
Crafter Skåp

Mer om bilen

Volkswagen
Crafter Skåp

Kvinna framför en VW Crafter skåp lätt lastbil

Formad av dig, utvecklad av oss.

Lätt lastbil eller stor skåpbil
Oöverträffad lastförmåga
Kostnadseffektiv