Recept för roadtrips – få ingredienser, massor av smak
Text: Sofia Lundgren | 2025-02-10
Oavsett om du bor i tält eller i husbil, gör en kort resa eller är borta i månader – det finns alltid något du måste klara dig utan. Det kan vara läge att ta en extra kritisk blick på ditt matförråd.
Här är fem platsbesparande roadtrip-recept som bara kräver några få ingredienser. Viktigt: recepten utgår från att du har grundläggande grejer som olja, smör, salt, peppar och andra kryddor.
Naturligtvis är frukt och grönsaker viktiga och det är bra att äta nyttigt även när du reser. Men ibland vill du ha en riktigt mättande måltid – helst utan för mycket arbete. Läckra ostspätzle är enkla att laga – och finns i de flesta mataffärer om du reser i Tyskland, Österrike, Schweiz eller delar av Tyskland.
Gör så här:
- Riv osten, hacka gräslöken och värm smöret i en panna.
- Stek spätzlen lätt och tillsätt gradvis osten. Krydda med salt och muskotnöt.
- Lägg upp på tallrikar och strö över den stekta löken och gräslöken.
Dessa läckra grönsakspannkakor är beviset på att ett rivjärn förtjänar sin plats i husbilen. Det bästa av allt är att pannkakorna är snabba att laga och kräver få ingredienser.
Gör så här:
- Börja med att skala och skära potatisarna, zucchinin och morötterna i tunna strimlor. Blanda sedan med äggen och mjölet i en skål. Krydda med lite salt och peppar efter smak.
- Forma pannkakorna och stek dem i het olja. Varje sida behöver 2–3 minuter för att bli klara.
- Servera med det du gillar: kvarg smaksatt med örter är jättegott, och lite lax och sparris passar också utmärkt till pannkakorna.
Du vet hur det är – det är svårt att få till en lyxmiddag när man campar. Och ibland finns det inte ens någon bra restaurang i närheten. Vad som däremot finns är en längtan efter goda pommes frites! Vad göra? Egna pommes! Utan fritös!
Gör så här:
Fries:
- Börja med lite hårt arbete: skala potatisarna och låt dem ligga i kallt vatten i några minuter. Skär dem sedan i stavar.
- Värm oljan i en panna och lägg i potatisstavarna. Vänd dem då och då.
- När pommesen lyser gyllengula i pannan: lägg upp dem på en tallrik, strö över salt och njut. Du kan självklart servera dem med majonnäs eller ketchup, eller så kan du göra en läcker chili cheese-dipp till.
Dipp:
- Smält lite smör i en stekpanna och tillsätt en skvätt grädde.
- Låt ostskivorna smälta i den varma blandningen.
- Blanda i skivad chili och resten av grädden.
- Servera den färdiga dippen tillsammans med pommes frites.
Börja dagen med en härlig omelett – njut av denna lite mer sofistikerade version med kapris och fin Fontinaost.
Gör så här:
- Som alltid, börja med att skölja tomaterna och skär dem sedan i halvor.
- Under tiden värmer du 1 matsked smör i en panna, tillsätter de halverade tomaterna och kaprisen, strör över socker och timjan. Täck med lock och låt blandningen sjuda på medelvärme i cirka 8 minuter.
- Skär osten i skivor.
- Vispa ihop äggen och krydda med salt och vitpeppar.
- Tvätta basilikan och plocka av bladen.
- Värm 1 tesked smör i en panna.
- Häll i hälften av äggblandningen och rör kontinuerligt ihop smeten med en stekspade tills den stelnar.
- Lägg hälften av osten på ena halvan av omeletten, vik ihop, stek kort och toppa med hälften av de stuvade tomaterna och basilikan.
- Servera.
- Gör en till omelett av resten av ingredienserna.
Du vill bjuda dina vänner på en härlig måltid i husbilen- vad sägs om couscous med grönsaker? Det går supersnabbt, är hälsosamt och gott, och kan kombineras med många olika tillbehör eller till och med serveras som en sallad. Tråkigt? Inte med couscous!
Gör så här:
- Tärna zucchinin och paprikan. Tillsätt olja i en panna och stek grönsakerna tills de är fasta men genomstekta.
- Sänk värmen och tillsätt passerade tomater.
- Blanda allt väl och låt det koka upp kort.
- Under tiden, värm vatten (i förhållandet 1:1 med couscous) och häll det över couscousen. Vänta tills couscousen har absorberat vattnet.
- Om den fortfarande är för hård, tillsätt lite mer vatten.
- Blanda couscousen ordentligt med grönsakerna i pannan.