T1 Draisine är folkabussen för järnvägsspåren
Text: Petter Jennervall | 2025-03-28
T1 Draisine – från gatuhjälte till järnvägsproffs
En folkabuss utan ratt och ytterbackspegel, men med stålhjul för att kunna köras på räls? Det som låter absurt idag var en smart lösning som Deutsche Bundesbahn, det tyska järnvägsbolaget, kom på under 1950-talet. T1 Draisine är en fascinerande blandning av folkabuss och järnvägsfordon – samt ytterligare ett märkligt kapitel i historien om legendariska Transporter.
En restaurerad och extremt sällsynt finns i Volkswagen Commercial Vehicles Classic Vehicle-samling i Hannover. Det är en 1955 års modell med fordonsnummer 20-5011.
När järnvägstrafiken vände sig till folkbussen
År 1954 hade Deutsche Bundesbahn ett problem att lösa – det behövdes ett kompakt servicefordon för att köra på spåren. Men, varför utveckla något nytt när det gick att använda den mångsidiga folkabussen? Resultatet blev den så kallade Klv-20, vilket är tysk järnvägsjargong för ”liten bil med förbränningsmotor”. Eller enkelt uttryckt: en T1 på räls.
Två företag tog över konverteringen – Martin Beilhack i Rosenheim och Waggon- und Maschinenbau GmbH i Donauwörth. I slutändan byggdes endast 30 av dessa ovanliga rälsbussar.
Smart konstruktion – och smidig
Klv-20 kombinerar tre huvudkomponenter: karossen från en T1 kombi, en industrimotor från Volkswagen på 21 kW (28 hk) och ett rälschassi med en genialisk lyft- och rotationsmekanism. Och mekanismen är verkligen smart – i stället för att mödosamt växla bakåt kan en enda person helt enkelt använda en mekanism för att lyfta folkabussen något, rotera den 180 grader och återplacera den på spåret.
För att folkabussen skulle uppfylla kraven för särskilda järnvägsfordon utrustades den med nya signallampor som ersatte standardljusen – två vita framtill och en röd baktill – vilket var standard för järnvägen. På insidan fanns det plats för åtta personer eller, om det behövdes, extra last. Det var möjligt eftersom sätena i passagerarutrymmet enkelt kunde tas bort.
Folkabussens turné – på räls
Just denna Klv-20, från avdelningen Volkswagen Commercial Vehicles Classic Vehicle, användes först vid Plattling järnvägsunderhållsdepå i Bayern, och senare även av signalavdelningen. Efter att produktlinjen fasades ut på 1970-talet tog sig den här rälsbussen vidare till Pfalz-regionen i Tyskland. År 1988 förvärvade detta ovanliga fordon av en järnvägssamlare från Hessen. Men idag är det tillbaka där det hör hemmam i de bästa händerna – som en del av Volkswagen Commercial Vehicles Classic Vehicle-samling i Hannover.
Folkabussens invigningsresa nådde höga höjder
Den första resan efter restaureringen? En riktig upplevelse! På det pittoreska draisine-spåret i Lengenfeld unterm Stein i Tyskland körde folkabussen på rälsen igen – genom tunnlar och över den imponerande Lengenfeld-viadukten flera gånger. Tobias Twele från Volkswagen Commercial Vehicles Classic Vehicles beskriver ögonblicket så här: ”Det finns inte många varianter av folkabussen som vi inte har sett eller kört – men den här draisinen är verkligen en av dem. Därför var det ett mycket känslosamt ögonblick för oss när vi körde över den 24 meter höga viadukten för första gången”. Totalt färdades den rälsbundna folkabussen 32 kilometer – med det omisskännliga skrammel som hör till alla turer på räls.
Folkabussen bevisade därmed återigen att det inte finns mycket den inte kan göra. På vägen eller på räls – den är och förblir en legendar.