Stiftelsen Blåljus i Samverkan gör skillnad för all blåljuspersonal
När det svåra, eller rent av ofattbara händer, då finns Stiftelsen Blåljus i samverkan där. Insamlingsstiftelsen som värnar om all form av blåljuspersonal, över alla gränser. När någon drabbas eller behöver stöd, då ställer landets alla blåljuskollegor upp, genom stiftelsen. Pär Johansson har 20 år inom ambulansen i Stockholm. Han är också ordförande för insamlingsstiftelsen. Tillsammans med sex kollegor åker han än en gång tillbaka till de krigsdrabbade delarna av Ukraina, med material som kan rädda liv.
Att hjälpa sitter i ryggmärgen hos all blåljuspersonal – hos polis, räddningstjänst, ambulans, tull och kustbevakning. Det menar Pär Johansson, som till vardags kör läkarbil i Stockholm stad. År 2018 grundade han, tillsammans med de två poliserna Anders Hallqvist och Jonas Borgström Stiftelsen Blåljus i samverkan.
– Vårt syfte är att bistå all blåljuspersonal i olika former och att skapa en bättre kunskap om den komplexitet som kan råda inom de respektive blåljusyrkena, säger han.
Vårt syfte är att bistå all blåljuspersonal i olika former och att skapa en bättre kunskap om den komplexitet som kan råda inom de respektive blåljusyrkenaPär JohanssonStiftelsen Blåljus i Samverkan
En viktig del är också de mänskliga värdena. Att finnas där när någon inom blåljuskåren är i nöd. Genom åren har stiftelsen, i olika insatser, samlat in och donerat fem miljoner kronor till personer med olika kopplingar till blåljusyrket. Den gemensamma nämnaren är att mottagaren alltid tvingats möta en livsomställande och ofta mycket svår situation, efter en olyckshändelse i tjänst.
– Senast nu i år genomförde vi en insamling till en nära anhörig till en kollega som förolyckades, berättar Pär. Genom åren finns det flera liknande exempel, där livet slagits i spillror för en nära anhörig eller hel familj till en blåljuskollega som omkommit i tjänst.
Det är alltid kollegor till den drabbade som själva måste ansöka om stöd hos stiftelsen.
– Vi får in ansökan, sköter det administrativa och insamlingen. Sedan är det kollegorna på plats, i den drabbades distrikt, som får överlämna det insamlade beloppet till den person som drabbats. När en kollega omkommer i tjänst är det inte osannolikt att livet samtidigt slås i spillror för en hel barnfamilj. Då ska vi finnas där och göra det vi kan för att hjälpa dem klara den första tiden. Vi ska göra skillnad.
Stiftelsen jobbar också med att ena landets blåljuskår. Dels genom en ökad förståelse inför varandras uppgifter, så att samverkan och arbetet kan gå så smidigt som möjligt. Men också för att stärka folkhälsan över hela blåljuskåren.
– Där samarbetar vi med Försvarsmakten, tillägger Pär.
Hans intryck är att samhällsklimatet i Sverige har hårdnat.
– Vi åker ofta in i utsatta områden, säger han. Där är vi i regel själva. Vi går ju bokstavligt in i folks hem och ser hur låg deras levnadsstandard kan vara.
Pär menar att det gäller att fokusera på sin yrkesroll. Att behålla lugnet, ta rationella beslut och att hela tiden arbeta målmedvetet. Det gäller att hålla känslorna borta, även om det ibland kan vara svårt att inte bli berörd.
– Man måste hela tiden vara förberedd, säger han. Visst händer det att vi hamnar i situationer som kan kännas som jobbiga, men någonstans är man alltid redo. Du måste vara en bra människokännare och alltid tänka på hur din omgivning kan reagera. Hela tiden ligga ett steg före.
När kriget i Ukraina bröt ut, såg stiftelsen det som självklart att hjälpa.
– Fram till 24 februari, 2022, har vi bara verkat inrikes. Men det var självklart för oss att bistå våra blåljuskollegor i Ukraina, säger Pär. Vi har redan gjort fem resor dit och hittills skänkt nio ambulanser och två övriga räddningsfordon. Nu åker vi dit igen, denna gång med ytterligare fyra fordon som ska doneras till blåljuspersonal i de hårdast krigsdrabbade städerna; Cherson, Lviv och Zaporizjzja.
När kriget i Ukraina bröt ut, såg stiftelsen det som självklart att hjälpa.
Region Stockholm har donerat en Volkswagen Transporter i ambulansutförande, som nu servats och försetts med nya däck hos Aftén Bil i Åkersberga.
– Ambulansen har endast gått 18 000 mil och är i ett jättefint skick, försäkrar Pär. Sedan har Volkswagen Transportbilar Sverige skänkt pengar så att vi kunnat köpa in avancerad sjukvårdsutrustning, diagnostik, EKG-enhet, värmefiltar, förband, tourniqutter och en defibrillator. Vi tar även med oss avancerade sjukvårdskit kallade IFAK (Individual First Aid Kit) som soldaterna kan bära med sig.
Volkswagen Transportbilar säljer en hel del bilar till offentlig verksamhet. Polisen kör exempelvis både Caravelle och Amarok, och Volkswagens olika transportbilsmodeller är till exempel vanlig som ambulans.
– För oss är det självklart att bidra till stiftelsens viktiga arbete, både inom Sverige och utomlands. Deras insatser gör skillnad för så många, säger Maria Johnsson som är PR- och Marknadschef på Volkswagen Transportbilar.
Den grundläggande förhoppningen är att kriget ska upphöra. Men så länge Rysslands krigsföring fortsätter är det självklart för stiftelsen att bistå sina blåljuskollegor i Ukraina.
– Så länge de behöver vår hjälp så står vi självklart upp även för dem, försäkrar Pär. Ukrainas sak är också vår sak i denna svåra stund.
För oss är det självklart att bidra till stiftelsens viktiga arbete, både inom Sverige och utomlands.Maria JohnssonPR- och Marknadschef på Volkswagen Transportbilar
Det här är Stiftelsen Blåljus i samverkan
Stiftelsen drivs och bygger på ett helt ideellt engagemang, med stöd från allmänhet och företag som Volkswagen Transportbilar. Stiftelsen leds av en styrelse som består av yrkesverksam personal inom både polis, räddningstjänst och ambulans. Utöver det ingår också ledamöter och stiftelsens egen ambassadör, Micke Syd Andersson, mer känd som trummis i Gyllene Tider.
Vill du också vara med och göra skillnad? Besök då www.blaljusisamverkan.se. Donera pengar till stiftelsen genom Swish 123 184 9173 eller genom bankgiro 503-2313.