5 enkla tips: Välj rätt husbil
Några punkter med det viktigaste du bör tänka på när du utvärderar, väljer och ska köpa camping/husbil.
Guide: Köpa husbil
Fundera över hur bilen ska användas och hur många ni är som kommer åka och sova i bilen så att det finns tillräckligt många bältade sittplatser och sängar. Vill du ha en bil som är bekväm att köra länge på motorväg och enkel att parkera, även i städer, så är ofta de mindre varianterna av campers bäst. Exempelvis en Volkswagen California Ocean som bara är 5 meter lång och 2 meter hög kan parkeras i de flesta parkeringsgarage och blir ofta betydligt billigare att få med på färjor. En mindre husbil/camper kan dessutom användas i vardagen som familjens enda bil.
Är boendets bekvämlighet viktigare än köregenskaper och ekonomi, kan det vara värt att titta på en husbil som är lite rymligare och som har mer utrustning. Vill du kunna använda husbilen året runt, bör du titta på en som är vinterbonad.
Se till att bilen är funktionell nog att rymma dina fritidsintressen, t ex cykling, golf, paddling. Fundera också över hur mycket mat du tror att ni kommer att laga i bilen. Detta påverkar hur välutrustat kök du behöver, och i slutändan prislappen. Ett tips som kan underlätta valet är att skriva en lista och dela upp den i vad du önskar och vad du måste ha.
Volkswagens camping- och husbilar är alla kompakta, bekväma och smidiga att köra. Fråm minsta campern Caddy California till husbilen Grand California med badrum, fasta sängplatser och riktigt kök.
Ju större husbil och ju mer utrustning den har, desto högre blir prislappen. Fundera över vad du kan kompromissa med. De allra flesta husbilsägare ställer av sin husbil på vintern, och att då investera i en vinterbonad husbil är bortkastade pengar. Glöm inte att inkludera kostnader för drift, skatt, försäkring, bränsle, uppställningsplats och vinterförvaring i din kalkyl.
Värdeminskning kan vara den enskilt största posten i ett bilägande, men husbilar är generellt eftertraktade även som begagnade. Volkswagens camping- och husbilar har ett gott rykte vilket borgar för låg värdeminskning. Dessutom ingår tre års vagnskadegaranti hos Volkswagen, med lägre försäkringspremie som följd. Eftersom Volkswagens camping- och husbilar är byggda av Volkswagen själva så gäller din garanti hela bilen, inklusive bodelen. Och det finns gott om serviceställen och verkstäder runt om i hela Europa om du skulle få problem under resan.
Titta gärna på flera olika modeller innan du bestämmer dig. Provkör och testa. Känn dig för. Fungerar lösningarna för sovplatser och kök för dig? Provsitt campingmöblerna och provligg i sängarna. Är planlösningen effektiv och funtionell? Är det lätt att möblera om? Finns det tillräckligt mycket förvaringsutrymmen, t ex för alla kläder du behöver ha med dig? För lite förvaringsutrymme kan göra det kompakta husbilslivet onödigt krångligt.
Tänk på att bilens vikt ökar med extra utrustning. Extra batterier, solceller och bränsleceller adderar också vikt. Detta påverkar hur mycket du sedan kan lasta i husbilen. Det är inte helt ovanligt att husbilsekipage kör med betydande övervikt, ofta utan att föraren ens är medveten om det. Förutom att det ger böter, så påverkar det både bränsleekonomi och säkerhet.
Vilken husbil du får lov att köra på ditt körkort baseras på vikt, husbilens klass och när du fick ditt körkort. Om du tagit ditt B-körkort efter den 1 juli 1996 får du köra husbil/personbil med maxvikt 3 500 kg. Tänk på att det är bilens totala vikt inklusive all utrustning, passagerare och last som räknas, och inte den vikt som är angiven på registreringsbeviset. Ska du köra en tyngre bil behöver du behörighet C1 eller mer. Har du tagit körkortet före den 1 juli 1996 får du köra en husbil som väger mer än 3 500 kg, förutsatt att den är klassad som personbil.
Hos Volkswagen Camper Centers hittar du våra återförsäljare som kan svara på alla dina frågor kring körkort, registrering och behörigheter.
5. Prova-på-semester med Europcar
Det kan vara smart att börja husbilslivet med att hyra en husbil. På det viset får du gott om tid på dig att samla erfarenheter och upptäcka om fritidslivet passar dig och din familj, och även vad ni saknar och behöver lägga till för att få den husbil ni drömmer om.