Volkswagen T3 1989, vanlife i Sydafrika

Vanlife i en folkabuss i Sydafrika

Familjen frihet

En vardag helt utan krav och ett minst sagt annorlunda familjeliv där dagsformen och frihetskänslan styr. Det är så Ottilia Söderström och Floyd Paul har valt att leva tillsammans med sonen Willow.

Text: Stina Bergdal Foto: Privat

Sedan fyra år tillbaka bor Ottilia, Floyd och deras tvåårige son Willow stora delar av året i en folkabuss runt om i Sydafrika. Utan kök, toalett och bekvämligheter – men med stor frihet och ett konstant äventyr. För dem är naturen alltid i centrum, oavsett om det är högt upp bland bergen eller så nära havet att de hör vågorna medan de ligger och sover.

Det var kärleken till naturen och en längtan efter att vara ett med den som först tog dem hit. Kanske hjälpte deras olika bakgrunder till och det faktum att de i början inte kunde stanna i ett land mer än tre månader. Ottilia från Tierp i Sverige och Floyd från Kapstaden i Sydafrika.

Ottilia, Floyd och Willow
Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att jag skulle leva så här.
Ottilia Söderström

Deras hem är en himmelsblå Volkswagen T3 från 1989 som de kallar Sky. Folkabussen köpte de på en sydafrikansk köp- och säljsajt innan de ens hade sett den i verkligheten. Då var sonen Willow ännu inte född.

– Det var kärlek vi första ögonkastet. Vi kände oss så levande. Vi ville köra från Sydafrika hela vägen upp till Sverige. Folk i vår närhet sa att vi var galna. Till slut insåg vi att de nog hade rätt, säger Floyd.

Sedan dess har de i stället fokuserat på att upptäcka Sydafrika tillsammans. Från havet upp till bergen, längs små vägar, genom byar och förbi åkrar. Hela familjen ser resandet som en del av målet – att faktiskt uppleva vad Sydafrika har att erbjuda och att se hur människor i landet lever. Därför gör de allt för att undvika motorvägarna och väljer mindre vägar för att upptäcka så mycket som möjligt under färden. Det finns sällan någon plan på vart de egentligen är på väg – destinationen bestäms beroende på vad de känner för.

Vanlife och surfing i Sydafrika
Det var Floyd som lärde Ottilia att surfa när de först träffades 2016. Floyd är även certifierad instruktör i kitesurfing och att surfa är en självklar del av familjens vardag.

– Ofta stannar vi en eller två nätter på samma ställe. Om det är riktigt fint kan vi ibland stanna upp till en vecka. När vi vaknar frågar vi helt enkelt oss själva ”vill vi stanna här?” och sedan gör vi det som känns rätt just då, säger Ottilia.

Det är fjärde året som de reser runt med Sky. I dag är deras relation till bilen stark; de vet vad den kan, vad den klarar av, vilka ljud den gör och när det är dags att vända om. Men när de först skaffade den var det annorlunda. Varken Ottilia eller Floyd har någon egentlig erfarenhet av campinglivet. Ännu mindre av att bo flera månader i sträck i en folkabuss.

– Jag har alltid velat upptäcka mycket och vara i naturen, men jag hade aldrig kunnat föreställa mig att jag skulle leva så och bo så här. Jag ville vara utomhus och känna mig så fri som möjligt. Sedan fick vi helt plötsligt den här idén – och då blev det bara så, säger Ottilia.

Och att de började leva så kallat vanlife var egentligen lite av en slump. Allt började på ön Zanzibar utanför Tanzania år 2016, där de bodde tillsammans i nio månader. Under tiden på ön fick båda en önskan om att bli mobila och se mer utan att behöva ta in på hotell. De började leta efter en enklare pickup. Men att hitta en tillräckligt bra bil till rätt pris var svårt.

Och när de väl hittade Sky i Sydafrika hade de egentligen inget annat alternativ än att också bo i den – eftersom de inte hade något boende där. Så att flytta in föll sig naturligt, och i stället för att bo i Kapstaden började de resa omkring. Sedan dess har de tvingats lära sig allt om campinglivet och vad som fungerar under tiden de varit på vägarna.

– Sydafrika har inte det bästa ryktet när det gäller säkerhet och det var något vi var lite oroliga för i början. Det går inte riktigt att fricampa, så vi insåg snabbt att det kändes bättre att hitta en camping eller andra specifika platser där vi kunde parkera vanen, säger Floyd.

Sydafrika har precis som Sverige en campingkultur och det finns en hel del olika ställen att övernatta på, även på mer avlägsna platser. Många bönder hyr dessutom ut delar av sina åkrar till campare.

Vanen Skys tidigare ägare hade själv använt bilen för kortare campingturer och därför fanns redan en säng och lite möjligheter till förvaring. Men under Ottilia och Floyds första resa hade de varken el eller kylskåp. Allteftersom har de byggt till det som behövs för att leva i vanen. Ottilia beskriver det som ett livslångt projekt att göra Sky till det de vill. Att leva begränsat är en del av upplevelsen. I dag har de solceller, takräcke för surfingbrädorna och ett kylskåp.

– När vi fick kylen kändes det verkligen som en stor uppgradering. Under första resan hade vi frukt och grönsaker i kartonger och vi kunde bara ha dem en dag eller två innan de ruttnade. Och allt vi drack – vattnet och mjölken – var varmt. Nu kan vi till och med ha med oss kall öl och juice, så att få en kyl kändes riktigt lyxigt, säger Floyd.

När sonen Willow föddes 2018 bodde familjen i Sverige i elva månader i väntan på att Floyd skulle få permanent uppehållstillstånd. Men trots en paus från nomadlivet och en nyfödd familjemedlem övervägde de aldrig att ge upp sitt ”vanlife”.

– Vi ville hela tiden att han skulle få uppleva och möta andra kulturer, inte bara på en semesterort utan på riktigt. Så när vi fick Willow var vi tvungna att komma på hur vi skulle kunna fortsätta leva i vanen på ett sätt som var säkert för honom, säger Floyd.

Och så många ändringar krävdes det inte för att få även Willow att älska livet i naturen och längs vägarna. Efter att ha byggt till en stol med säkerhetsbälte gav sig hela familjen iväg. I dag anpassar de körtiderna till när Willow ska sova och de reser kortare sträckor.

– Willow älskar att leva så här i naturen. Jag ser honom aldrig så glad som när vi campar och hela tiden besöker nya platser. Det som är svårast är att få honom att sova. Det finns inget rum att lägga honom i och det är nya platser hela tiden, så det är mycket för honom att ta in. Men vi har hittat rutiner som fungerar. Nu lever vi alla med solen och går och lägger oss när det blir mörkt, säger Ottilia.

Ibland när himlen är riktigt stjärnklar struntar de i läggningsrutinerna och stannar i stället uppe och tittar på stjärnorna tillsammans. De bygger alltid upp ett camp med bord, stolar och ett litet tak som skyddar mot både regn och sol utanför vanen där de kan sitta. Ottilia minns en natt när hela familjen satt runt elden och tittade på stjärnorna.

Ottillia på stranden Gerickes Point med Sydafrikas högsta fossila sanddyner
Innan Willow föddes gjorde Ottilia och Floyd en resa längs sydkusten i Sydafrika. Där besökte de bland annat Gerickes Point med Sydafrikas högsta fossila sanddyner.
Vårt största bekymmer är oftast vart vi ska åka vidare.
Ottilia Söderström
Ottilia Söderström

– Willow var så fascinerad av himlen, ljuden från naturen och allting som pågick runt omkring. Det var nästan magiskt. Till slut somnade han i stolen bredvid oss, han var så söt.

För både Ottilia och Floyd är det bästa med deras livsstil den konstanta förändringen, friheten och att aldrig tröttna på en plats.

– Vi har så klart en del små rutiner, men det mesta är oförutsägbart. Vårt största bekymmer är oftast vart vi ska åka vidare, säger Ottilia.

Tack vare Sydafrikas klimat behöver de inget kök. I stället löser de matlagningen med grill. Toalettbesök kan göras antingen i naturen eller på någon mack med toaletter i närheten.

Duscha gör de i havet eller vattendrag. Pengar får de genom att frilansa. Floyd är grafisk designer och gör loggor till mindre företag som har ett hållbart fokus.

– Det är väldigt viktigt för oss att allt vi gör faktiskt har en mening och ett syfte. Allting måste kännas rätt; vi går alltid på känsla, säger Ottilia.

Ottilia själv pluggar Människa, kultur och religionsprogrammet på distans från Gävle högskola, vilket har visat sig passa in bra på deras resor. Hon har ett stort intresse för Sydafrikas tidiga historia och många av deras resmål anpassas därefter. Ofta går de i sanfolkets fotspår. Sanfolket är en afrikansk ursprungsbefolkning som lever i många av Afrikas sydliga länder. Folkgruppen levde länge som jägare och samlare med en nomadisk livsstil precis som Ottilias och Floyds familj.

– Vi försöker att åka till platser där de brukade leva. Jag inspireras så mycket av hur de verkligen levde av naturen. Om det finns grottmålningar i närheten av var vi befinner oss vandrar vi dit för att känna energin av hur de en gång har vandrat på samma ställe som vi, säger Ottilia.

För både Ottilia och Floyd är naturen viktigast på resorna.

Vanlife i Sydafrika: I bussen finns varken toalett eller dusch, men att tvätta sig ute är inget problem, varken för föräldrarna eller Willow.
Första resan med sonen Willow gjorde familjen 2018 när Willow var elva månader. Sedan Willow blev en del av familjen har körsträckorna blivit kortare och anpassas efter hans sovtider. I bussen finns varken toalett eller dusch, men att tvätta sig ute är inget problem, varken för föräldrarna eller Willow.

Att träffa andra kan vara roligt, speciellt för att få och dela tips på ställen att åka till. Men ofta undviker de att besöka platser som många andra är på, just för att få känslan av att de lever med naturen. Precis som sanfolket vill de känna att de lever bortkopplat och avlägset från civilisationen. Och när det inte är campingsäsong i Sydafrika håller de sig nära kusten för att kunna surfa.

– Jag minns vår första riktiga resa när vi campade så nära stranden att vi kunde höra vågorna. Det var ett riktigt oväder, det dundrade av åska och vi var verkligen mitt i det. Det small ovanför huvudet på oss och jag kände mig så levande och fick energi av stormen runt omkring oss, säger Floyd.

– Ja, det är när man är utomhus som man känner hur beroende vi alla är av naturen. Om man sitter inomhus hela tiden missar man så mycket. Livet händer utomhus, säger Ottilia.

I dag är Willow två år. Han älskar att träffa nya människor och är mer eller mindre uppväxt mitt i Sydafrikas mäktiga natur.

Ännu går han inte skolan och framtiden är inget som varken Ottilia eller Floyd tänker särskilt mycket på. De fokuserar på att leva här och nu. Men att lämna deras vanlife är inget de planerar. Helst skulle de ha en van på varje kontinent för att kunna se ännu mer av världen.

Just nu planerar de att ta sin andra folkabuss – en Volkswagen LT 31 som står i Sverige – och resa runt i Europa. Och någon dag när Willow har blivit lite äldre kommer de kanske att plocka upp idén som de drömde om från början: att köra från Sydafrika genom den afrikanska kontinenten, Europa och hela vägen till Sverige.

– Vi lär oss fortfarande och vi vet att vi måste vara väl förberedda för att klara det. Så vi tar små steg framåt. Det är inspirerande att möta andra som har gjort den resan. Och det är viktigt att vara bland människor som är inspirerande och äventyrslystna – och att våga följa sin inre kompass, säger Ottilia.

Volkswagen T3 1989, vanlife i Sydafrika

Folkabussen Sky

Modell: Volkswagen T3.
Från: 1989.

Bilen Sky köpte Ottilia och Floyd på en sydafrikansk köp- och säljsajt. Den förre ägaren hade använt bilen till kortare campingturer. Därför fanns det redan från start en säng och lite förvaringsmöjligheter. I dag har de byggt till det som familjen behöver för att kunna ha folkabussen som hem under längre perioder.

Bilen Sky är döpt efter sin himmelsblå färg.

Förtältet till Volkswagen T3 1989, vanlife i Sydafrika
Vid varje stopp fixar familjen ett litet läger utanför bilen med ett tak som skyddar mot både sol och regn.
Nationalparken Addo i Sydafrika, även känd som elefanternas nationalpark
Under en av Willows första resor körde familjen genom nationalparken Addo, även känd som elefanternas nationalpark. En minst sagt mäktig upplevelse för en ettåring.

Hela familjen älskar att vara ute i naturen. Finns vandringleder i närheten ger de sig ut tillsammans.

Familjen

Ottilia Söderström: 24 år från Tierp, Sverige.
Floyd Paul: 37 år från Kapstaden, Sydafrika.
Willow Paul: 2 år.

Ottilia och Floyd träffades 2016 i Kapstaden när Ottilia var på en studieresa med Röda Korsets folkhögskola. Floyd bodde ovanför det vandrarhem där Ottilia bodde och lärde henne att surfa. Redan från början visste båda att de ville leva en mer nomadisk livsstil.

Resandet

Längsta resan: 3 000 km

Hur många resor familjen har gjort vet de inte riktigt. Men den längsta gick från Kapstaden i väst till Coffee Bay i öst och hela vägen tillbaka. De varierar mellan de olika kusterna, men oftast reser de nära vattnet så att de kan surfa. Samtidigt som de reser jobbar Floyd som frilansande grafisk designer och Ottilia studerar på distans.

Ottilia Söderström med surfbrädan i Sydafrika

Livsstilen vanlife blir allt mer populär

Att välja en friare livsstil och bo helt eller delvis i en bil har blivit populärt – även i Sverige.

Text Stina Bergdal

Isabel och Carl Waite startade Facebookgruppen Vanlife Sverige för drygt tre år sedan. Då hade de haft sin van i fem år och ville få kontakt med fler som lever på samma sätt. I dag har gruppen över 5 000 medlemmar, de anordnar träffar runt om i Sverige och har dessutom startat podcasten ”Vanlife Sverige”.

– När vi frågar andra vad som är det bästa med vanlife är svaret alltid friheten. Sedan kan det betyda olika saker, men frihet är nyckelordet, säger Isabel Waite.

Att det har blivit en trend att leva vanlife tycker hon sig kunna se. Dels har antalet medlemmar i Facebookgruppen dubblerats det senaste året, dels ökar antalet deltagare på de olika träffarna. Men hon hoppas att det inte bara är en trend – utan att många fortsätter att leva så här. För enligt Isabel Waite handlar vanlife mer om ett mindset än om att bo i en husbil.

– Vi har jobbat hårt med att det inte ska vara elitistiskt. Det spelar ingen någon roll om du har en van, en kombi med madrass eller en camper. Det handlar mer om att komma ut och fricampa, att inte vara beroende av vissa platser, utan att ha frihet och att tänka minimalistiskt.

Varför vanlife blir allt mer populärt är svårt att säga. Isabel Waite tror att det delvis är en reaktion på att fler insett att flyg inte är hållbart. Men även att det digitala samhället spelar en roll – dels för att det är lättare att ta med sig jobbet, dels som en motreaktion till att alltid vara uppkopplad och jobba hela tiden.

Vanlife Sverige, Isabel och Carl Waite
Isabel och Carl Waite har själva levt vanlife i åtta år.

– Det är många i gruppen som har en bakgrund av att ha en framgångsrik karriär, men som har fått en ”aha-upplevelse” och en insikt om att det inte håller. En del bor också i sin van för att det inte går att få boende, en motreaktion mot höga bostadspriser och bostadsbristen.

Det allra finaste med det community som Vanlife Sverige har skapat är enligt Isabel Waite den sociala hållbarheten. Här är alla välkomna – oavsett vem du är och eller vilket jobb du har.

– Det finns inte så många platser i samhället där människor umgås över åldersgränserna.

I Vanlife Sverige finns alla representerade. Den äldsta jag har träffat är runt 80 år och den yngsta bara två veckor gammal.
Många av dem som lever vanlife i Sverige gör det under kortare perioder, men det finns även heltidsboende. Isabel och Carl själva bor just nu i en andrahandslägenhet. På helgerna och semestrarna åker de ut och bor i sin van.

– För några år sedan tänkte vi att det inte var på riktigt om det inte var på heltid. Nu har vi insett att det som är så fantastiskt är att man kan variera. Det ena behöver inte utesluta det andra, säger Isabel Waite.

Isabel Waites tre tips

Till dig som funderar på vanlife

01 VÅGA TESTA.
”Det räcker med att lägga in en madrass i en kombi och ta med ett stormkök för att ta reda på om det passar dig. Det var så jag och Carl började. Då ser du om du gillar det eller inte, utan att det blir en investering.”

02 PRATA MED ANDRA.
”Hör av dig till andra som håller på med vanlife för att få veta mer. Du kan till exempel gå med i Facebookgruppen, lyssna på podcasten eller hitta människor på Instagram.”

03 VÄLJ EN NIVÅ SOM PASSAR DIG.
”Gör det inte till en så stor grej. Du behöver inte flytta in i vanen på heltid, gör boendet till det du vill att det ska vara.”

Du kanske också gillar

Variocage hundbur bak i en VW med öppen baklucka och en person med hund framför vid vattnet

Bästa restipsen för din hemester

Frida Ronge dukar upp framför Hotel Californa husbilen

Hotel California
Vi möter matinspiratören Frida Ronge som bjuder på hållbar fisk

Nyanländ Californiabuss i specialanläggningen

Folkabussen som fick en
så mycket bättre historia

Passering av första toppen i ultraloppet. Foto: Poppis Suomela

Med gasdriven Caddy till Ultralöpningen i Yllesjärvi

Atte Kappel, professionell kitesurfare

Volkswagen Transporter 4MOTION
Atte Kappel: Kite-terapi

Du kanske också gillar