En VW California campingbil med uppfällt popup-tak under stjärnklar himmel
Reportage

Stjärnbetyg för nya Volkswagen California 2025

Text: Sanne Klainer
Foto: Rickard Croy
2024-09-05

En imponerande husbil som kombinerar komfort, teknik och körglädje på ett unikt sätt. Så beskriver vännerna Johan Hellström och Thomas Ericsson nya California. Vi följde med dem när de skulle provköra bilen genom Sloveniens vackra landskap.

– Jag är oerhört imponerad. Ingen husbil i världen är så körglad som den här, säger Californiaexperten Johan.

I maj var Johan Hellström, grundaren av Facebook-gruppen VW California, på plats i Berlin för att bevaka världspremiären av nya California. När han sedan blev inbjuden att provköra den nya modellen på riktigt kunde han inte tacka nej – men han ville inte göra det själv. Vännen Thomas Ericsson, som har en större husbil på hemmaplan och därmed van vid mer utrymme, skulle följa med. Planen var att provköra bilen i Slovenien och sedan betygsätta den utifrån fyra områden. Inför resan var deras förväntningarna skyhöga – och de visade sig att det inte blev besvikna.

Två män sitter utanför en VW California campingbil med popup-tak

Boendekomforten var ett område som imponerade. Nya California är både praktisk och bekväm och rymmer upp till fyra sovande personer. Baksätena kan enkelt fällas och omvandlas till en bekväm säng för en till två personer, och det lyftbara taket skapar ytterligare sovplatser för två vuxna.

– Det blir lite som att ha sitt eget sovrum med utsikt mot stjärnorna. Taket kan lyftas upp och myggnät på båda sidorna gör att man kan njuta av den friska luften utan att bli störd av insekter, säger Johan.

Framsätena kan snurras bakåt för att tillsammans med baksätena skapa en mysig matplats för fyra. Den nya köksmodulen är en annan höjdpunkt, menar Johan och Thomas. Där finns en kylbox som nås utifrån och ett vridbart bord som kan användas både utomhus och inomhus. Bord och stolar finns längst bak i bilen och gör campinglivet enkelt och bekvämt.

– Till skillnad från andra husbilar, där man har möblerna löst, är både bord och stolar integrerade med fasta platser som man drar ut dem ifrån. Väldigt bra, säger Thomas. 

Johan, som har en California Beach från 2016 med mindre boendelyx än den provkörda Ocean-modellen, är minst lika imponerad. Men han noterar två områden där ägare av den gamla modellen kan ha synpunkter på efterföljaren.

– Den äldre versionen av California Ocean har två gasplattor, medan den nya bara har en. Det är för att Volkswagen prioriterat att i stället kunna erbjuda dubbla sidoskjutdörrar och en lättåtkomlig kyl. Att den nedre bädden är sju centimeter smalare är en annan anmärkning man kan ha om två bredaxlade ska sova där tillsammans. I min gamla Beach, och även i de nya versionerna av Beach, så är den nedre bädden bredare. Eftersom den inte har köksmodulen som finns i Ocean.

VW California kör på en väg i Slovenien
California-emblem på en VW California
Fronten på en VW California med VW-emblem
Det är verkligen en riktig långfärdsvagn
Thomas Ericsson

På serpentinvägarna genom de slovenska bergen visade bilen upp sin absoluta styrka. Både Johan och Thomas var överens om att bilen var lätt och smidig att köra, trots sin storlek.

– Den är så kraftfull, tyst, skön och känns säker att köra. Sen är den oerhört smidig, det känns lite som att köra en Golf. Jag är fantastiskt imponerad. Ingen husbil i världen är så körglad som den här, säger Johan.
Thomas kan inte annat än att hålla med:

– Det är verkligen som att köra en personbil, bara att man sitter lite högre upp – och det är ju bara trevligt. Och AC:n med tre zoner inne i bilen håller oss svala i 36 graders värme. Väldigt bra komfort, det är verkligen en riktig långfärdsvagn det här.

En blå och vit VW California kör på serpentinvägar
Interiören på en VW California

Nya California är välutrustad med den senaste tekniken som gör livet på vägen både bekvämt och säkert. En innovativ manöverpanel inne i bilen ger full kontroll över bilens funktioner, från belysning till kylbox.

App-display, navigator, hastighetsbegränsning, körfältsassistent, och adaptiv farthållare är några av de tekniska funktionerna som finns. Både Johan och Thomas anser att det är funktioner som lyfter körupplevelsen betydligt. Den avancerade stereoanläggningen och de många säkerhetsfunktionerna, inklusive körfältsassistent och adaptiv farthållare, bidrar till att bilen upplevs bekväm och säker.

– Om jag jämför med min husbil som jag kör annars, så är ju det en helt annan komfort att köra den här modellen i hög hastighet på motorvägen, säger Thomas.

Den har allt, lite som en multikonstnär
Johan Hellström

Johan och Thomas tycker att nya California är värd sitt pris. Bland annat är den mer bränslesnål än sin föregångare. Den kommer så småningom även som laddhybrid, med lägre vägskatt trots hög prestanda.

– Det här är en premiumprodukt där alla delar är tillverkade av samma företag, vilket ger trygghet och enkel service, säger Johan och fortsätter:

– Sammanfattningsvis är det här en långkörarbil. Med den här bilen vill du köra riktigt långt. Den har allt, lite som en multikonstnär.

Betygen på nya California Ocean

  • Körupplevelse

    Johan: 5
    Thomas: 5

    Kraftfull, tyst, skön att köra och väldigt smidig – man kommer fram överallt. Många husbilar gnisslar mycket, men det här är som en personbil att köra. Väldigt bra AC med tre zoner. Armstöd, riktigt bra stolar, höjdjustering, svankstöd som är justerbart, bra ratt, navigation och head-up display. Körupplevelsen är en solklar femma.

  • Sova/Bo

    Johan: 3
    Thomas: 2

    En liten, smidig bil som man kan sova riktigt bra i. Längden på sängarna är bra och man har som två separata sovrum med varsin våning att sova på. Förvånansvärt komplett. Det finns kök, kyl, vatten, utedusch – det mesta man behöver finns. Det man kan sakna är större utrymmen eller toalett och dusch med varmvatten. Sammanfattningsvis är det är bra bil att sova i.

  • Teknik

    Johan: 5
    Thomas: 5

    Ny manöverpanel i bilen där man kan sköta all belysning och andra campingfunktioner. Väldigt bra stereo och många usbc-uttag. Bra assistanssystem som känns tryggt och säkert att ha när man åker så långa sträckor. Teknikmässigt känns den väldigt modern. Bara att det finns ett gyro i displayen, som visar hur mycket bilen lutar, gör det enkelt att parkera så att man kan sova bekvämt.

  • Ekonomi

    Johan: 4
    Thomas: 4

    Som husbil betraktat är den otroligt bränslesnål vilket också innebär lägre vägskatt. Vill man ha ännu lägre vägskatt, så finns även en kommande 240 hästar fyrhjulsdriven laddhybrid. Då lägger man till lite i inköpspris, men det blir mycket billigare vägskatt. Volkswagen tillverkar allt med bilen, vilket känns tryggt när bilen behöver service eller om man behöver åberopa bilens garantier. Det finns bara en part att förhålla sig till.

Nya California

Se provkörningen på Youtube

Nya California

Se provkörningen på Youtube

Omslag för video där nya California testas

Johan och Thomas test finns även som video på vår Youtube-kanal.

Speltid: 29 min 8 sek

VW California husbil med uppfällt tak och utfällda markiser

Nya California
Snart även som laddhybrid med fyrhjulsdrift

Världens mest ikoniska husbil har i årtionden stått som symbol för frihet och campingliv. Nu har vi uppdaterat hela bilen för dagens campingbehov och för en ännu bättre och säkrare körupplevelse. Beställ din California Ocean eller California Beach Camper med snål och stark TDI-motor redan idag.

Detta kanske också intresserar dig...

Johan Hellström sticker upp från en ny VW California

”Smidiga California är som en personbil på italienska småvägar”

VW California Ocean framför en hängmatta med barn och hund

Familjen Gills stora campingäventyr med California Ocean

Kvinnor campar utanför en VW California 6.1 campingbil

10 saker du måste veta för en lyckad camping

Detta kanske också intresserar dig...