Expertens tips: 3 toppturer i svenska fjällen
Skidåkning kan innebära liftköer värre än rusningstrafiken i storstan, värmestugor som osar pilsnerkorv och liftkortspriser som får din senaste köksrenovering att framstå som rena reafyndet.
Men det finns alternativ. Här är tre av Sveriges bästa toppturer som du når på egen hand, utan lift. Varför inte med hjälp av ID. Buzz GTX?
Sonfjället är en av Sveriges äldsta nationalparker och bjuder på en mäktig naturupplevelse. Sent på vårkanten bör man känna till att detta är ett av Sveriges mest björntäta områden. Men under vintermånaderna, när björnen ligger i ide, finns det i stället chans att få se stora renflockar inne i Sododalen. Här finns även gott om älg och lodjur så kör extra försiktigt på vägen hit.
För att hitta hit tar du väg 528 från Hede mot Sonfjällets Nationalpark. Parkera bilen vid nationalparkens parkering, 500 meter från Nysätern, och följ skoterleden upp genom skogen. Anmarschen är ganska lång och flack vilket gör att du har gott om tid att njuta av det vidsträckta landskapet. Väl inne i Sododalen väntar en raststuga perfekt för lunchpaus. Är solen framme så finns det risk att någon i sällskapet tycker att den lilla verandan i söderläge är för trevlig för att lämna innan det är dags att åka tillbaka till parkeringen igen. Men härifrån ser man även toppen på Sonfjället (1 277 meter högt) i rak ostlig riktning. Den som trots allt sliter sig från lunchverandan och når toppen belönas med en utsikt som vid klart väder sträcker sig hela vägen bort till skidorterna Björnrike och Vemdalen.
Viktigt! Tänk på att turen går i ett naturreservat – stör inte djur och natur.
- 1.
- Foto: Robert Nordahl/Unsplash
Storulvån nås enkelt genom att följa E14 från Åre mot Storlien och ta av söderut vid Enafors. Numera kan området med rätta kallas Sveriges mest lättillgängliga topptursdestination eftersom Trafikverket håller Storulvåvägen plogad och öppen klockan 08–22 även under vintern.
Du kan välja att köra hela vägen fram till Storulvåns fjällstation eller parkera på någon av de markerade parkeringsfickorna längs vägen för en dagsutflykt. Kom dock ihåg att parkering endast är tillåten på anvisade platser för att plogbilen ska kunna ta sig fram.
Att övernatta på STF:s fjällstation är en upplevelse som kombinerar bekvämlighet med närhet till fjällens storslagna natur. Fjällstationen erbjuder gott om parkering, uthyrning av utrustning och en restaurang där du kan njuta av en välförtjänt måltid efter dagens äventyr. Härifrån kan du enkelt nå flera klassiska toppturer, inklusive den populära Getryggen (1 382 meter hög).
Getryggen må vara lättillgänglig men väl på toppen så belönas du av en storslagen utsikt över Helags fjällmassiv i söder och en utmanande brant i nordlig riktning. Med sin modesta lutning och släta terräng tillbaka mot sydost, så är detta en perfekt topp för både nybörjare och erfarna åkare. Från fjällstationen är det bara tre kilometer till toppen, och många vana toppturare väljer därför att fortsätta härifrån längre in i det dramatiska bergsmassivet för att ta sig an någon av de tre Tväråklumptopparna.
- 2.
- Foto: Johannes Andersson/Unsplash
Bergen i Hemavan har någonting arktiskt över sig. Djupa dalgångar som ringlar sig fram nedanför mäktiga bergsplatåer skvallrar om istidens urkraft. Hemavan är känt inte bara för de alpina stjärnor som grannbyn Tärnaby fostrat, utan även för sina klassiska offpiståk inne i Kobåset. Dessa är enkla att nå med en kort tur från liftsystemets högsta lift Kungsliften. Men vill du söka dig bort från skidsystemets bekvämligheter så erbjuder rutten längs med E12:an, i riktning mot norska gränsen, ett smörgåsbord av spännande toppturer.
Ett bra val för en dagstur är Gemken (1 450 högt), bara 15 min bilfärd från Hemavan. Trots det är du helt ensam här nio gånger av tio. Parkera bilen vid Umfors gamla kraftverksdamm och följ bäckravinen uppåt i dalgången med Praahkoetjåhke i söder. Även om det alltid är något speciellt att nå toppen så är det här i dalgången på vägen upp som den bästa snön samlas. Om det är en blåsig dag på fjället så tveka därför inte att avbryta klättringen lite tidigare och i stället ta en extra sväng i ravinen. Med facit i hand är det sällan ett beslut du ångrar – tro mig, jag vet.
- 3.
- Foto: Karl Hedin/Unsplash
Fotnot.
Tänk på att dessa tips endast ska ses som inspiration och inte är några fullständiga turbeskrivningar. För att göra turerna på egen hand så rekommenderar vi Calazo’s guidebok “Toppturer i Jämtland” för topptur på Sonfjället och Storulvån, samt boken “Topptur Kebnekaise-Áhkká-Hemavan-Mo i Rana” av Mikael af Ekenstam för turer i området kring Hemavan. OBS! För att gå på topptur krävs också goda kunskaper i lavinsäkerhet.