En VW California sedd ovanifrån kör på vinterväg
Tips

Vintercamping med husbil – här är allt du behöver veta

Tiden när husbilen bara var för sommarsemestern är förbi. Säg hej till vintercampingen! Här är allt du behöver tänka på för bilen, färden, maten, sömnen, aktiviteterna och allt annat!

Det finns en het ny trend bland campare – vintercamping! Vissa föredrar att ställa av husbilen eller husvagnen under vintern, medan andra tycker att det är då som campingen verkligen blir spännande. När du campar på vintern finns det en del att tänka på, men det absolut viktigaste är skydd mot kylan. Därför är det viktigt att du är väl förberedd och har med dig rätt campingutrustning för en kall semester. Vi har sammanställt de viktigaste tipsen och knepen för din nästa vintercampingsemester! 

Innan du åker: kontrollera din bil 

VW California med popuptältet uppfällt

För att din campingsemester vintertid ska bli lyckad behöver du rätt sorts bil och rätt system för att hålla värmen. Att köra husbil i snö kan vara utmanande, och att campa på vintertid ställer höga krav på ditt fordon. En vinteranpassad husbil ska förstås skydda mot både kyla och nederbörd, och kunna garantera att din tillgång av gas, vatten och el är stabil. Gör en noggrann kontroll av ditt fordon i god tid innan resan och se till att allt fungerar som det ska.

Innan avfärd, kontrollera att: 

  • din bil har tillräcklig uppvärmning 
  • isoleringen är bra 
  • vattenledningar är frostsäkra 
  • tankar för färskvatten och avlopp också är frostsäkra 
  • det finns tillräckligt med frostskydd i olika vätskor 
  • alla lampor fungerar, och packa reservlampor 
  • värmesystem och fläktar fungerar 
  • du har tillräckligt med kylarvätska
  • olja och bromsvätska är påfyllt 
  • torkarbladen fungerar bra 
  • spolarvätska har rätt blandning av frostskydd 

Ha koll på: köra i frost, is och snö

Ha koll på: köra i frost, is och snö

Man står vid ett fruset hav

För resor där det inte bara är kallt utan också snöigt och isigt krävs specialutrustning för en säker och behaglig resa:

  • Underlägg eller halkskyddsmattor, som förhindrar slask under parkerade fordon. 
  • Bogserlina 
  • Startkablar - batterier är mindre pålitliga på vintern. 
  • Frostskydd för fönster 
  • Låsolja för dörrar 
  • Isskrapa, snöskyffel, kvast och handborste för att ta bort snö 
  • Verktyg och vinterhandskar 

Kolla väderprognosen och planera din rutt 

Snötäckta berg och vinterväg

Att hålla koll på vädret är ett måste för varje campingtur, men det är särskilt viktigt vid vintercamping. Använd appar eller onlineverktyg för att planera din resa och se till att boka lämpliga campingplatser i förväg. 

Det finns vackra vinterresmål på många håll: Alperna i Frankrike, Tyskland eller Italien och de skandinaviska länderna är väl värda ett besök. När du planerar en sådan resa, kolla upp reglerna i landet du ska till. Det kan handla om att se till att du har rätt typ av däck och om du måste ha eventuella varningsskyltar eller annan utrustning. Se till att campingen du har i åtanke är öppen och har plats under vintern. Obs: campingplatser blir ofta snabbt fullbokade, särskilt under helgdagar. 

Hitta rätt campingplats på vintern 

Camping i vinterlandskap

Att välja rätt vintercamping kan vara avgörande för en lyckad semester. Campingplatser nära skidorter, berg eller vandringsleder är särskilt populära. Om du funderar på fricamping, läs vår guide via länken, men tänk på att tillgång till el gör campingen mer bekväm och avslappnad, särskilt i kallt väder. Så vad ska du tänka på när du väljer campingplats på vintern? 

  • Elanslutning: Batterier laddas ur snabbare och är mindre effektiva på vintern, så tillgång till el är extra viktigt. 
  • Uppvärmda inomhustoaletter 
  • Torkrum för fuktiga kläder eller skidutrustning så att de inte tar plats i husbilen
  • Gemensamma rum eller kök för socialt umgänge – och WiFi
  • För en lite lyxigare wellness-upplevelse: välj en camping med spa eller bastu 

Ha koll på: rätt snökedjor och vinterdäck 

Ha koll på: rätt snökedjor och vinterdäck 

Snökedjor på ett däck

När du bestämt dig för var du ska resa, se till att du väljer rätt typ av däck: i Skandinavien är vinterdäck obligatoriska, och i Tyskland är de obligatoriska vid vinterväder. Kontrollera däckens ålder och mönsterdjup – rekommenderat minimum är 4 mm. Ta med snökedjor om det är möjligt, särskilt om du ska köra på väldigt snöiga vägar. Obs: snökedjor kan vara obligatoriska i vissa regioner eller på specifika vägar, så kontrollera vad för din rutt och destination i förväg. 

Håll värmen på vintern

VW California med popup-tält uppfällt i en vintrig skog

En luftvärmare är utmärkt för att hålla dig varm under vintercamping. I California-modellen ser den extra luftvärmaren till att du har det varmt och skönt – den ingår som standard i Ocean-modellen och finns som tillval för Coast-modellen. I Grand California-modellerna används gasdrivna luft- och vattenvärmare för att uppnå samma effekt. Färskvattentanken är dessutom placerad inne i bilen, vilket skyddar mot frost. Tips: för att förhindra att avloppstanken fryser, tillsätt frostskyddsmedel i avloppsvattnet. 

Specialutrustning och tillbehör

Förtält från Thule till en VW California

När du campar på vintern behöver du av förståeliga skäl mer utrustning än när det är varmt. Viktiga saker att packa är varma, funktionella kläder och campingutrustning som är avsedd för vinterväder. Fler generella packningstips för camping hittar du här, i vår guide "Packlista för din husbil". 

Oavsett om du campar i en husbil eller ett tält är de här tillbehören ett måste för lyckad vintercamping: 

  • Vinterförtält – fungerar som vindskydd, isolering och extra förvaringsutrymme
  • Gas- eller elektrisk värmare för tältet vid behov 
  • Frostsäker elkabel, minst 2,5 mm i diameter 
  • Solpanel eller generator för extra strömförsörjning 

Ha koll på: kondens 

Ha koll på: kondens 

Fönsterisolering till din VW California

På vintern bildas mer kondens i ditt fordon, vilket kan orsaka problem. Fönstren och förarhytten med sin stora vindruta är de största köldbryggorna. För att motverka problemet med kondens är vårt tips att du täcker fönstren och hänger upp ett draperi bakom förarhytten. Torka av fönstren regelbundet och se till att vattnet från kondensen inte rinner ner på väggarna. Det är också viktigt att vädra bilen ordentligt – öppna fönstren för korsdrag i fem till tio minuter några gånger om dagen. En avfuktare kan också vara till stor hjälp. 

Tips: för att hålla värmen i bilen när du sover kan du sätta termomattor över fönstren och även hänga upp ett termodraperi bakom förarhytten. Det skyddar inte bara mot kylan utan ger även lite extra avskildhet. 

Klä dig rätt för vintercamping 

Snowboardåkare står framför en VW California

När temperaturen sjunker kommer ”lager-på-lager”-principen till användning, det vill säga: en outfit bestående av flera olika lager. Börja med ett baslager av underkläder som snabbt transporterar bort fukt så du inte kyls ner, ett mellanlager som håller dig varm och ett ytterlager som är både vind- och vattentätt. 

Plagg som passar särskilt bra för vintercamping: 

  • Varma, vattentäta byxor 
  • Termounderkläder 
  • Varma tröjor och hoodies
  • En lätt dunvänst
  • En varm vinterjacka som är både vind- och vattentät 
  • Varm och vattentät mössa och handskar 
  • Varma strumpor av ull eller syntetfibrer som transporterar bort fukt 

 

Köksutrustning för matlagning i kylan 

På Californias inbyggda gasspis kan du laga läckra, varma rätter även när det är kyligt. I Grand California finns till och med en gasspis med två plattor, för ännu mer avancerad matlagning. Här har vi samlat några härliga recept som värmer på kalla dagar. Och är det så att du vill ta med dig varm soppa eller dryck på en skidtur eller promenad är praktiska termosmuggar eller termosflaskor att rekommendera.

Att laga mat i California 

Se till att du har med dig tillräckligt med gas för både uppvärmning och matlagning. Beroende på temperaturen utomhus där du campar, och vilken isolering du har i din bil behövs ungefär tre till fem kilo gas per dag. En gasbehållare på elva kilo beräknas räcka i högst tre till fyra dagar. Ta därför med en extra behållare eller planera för när och var du ska fylla på eller byta behållaren under resan – det kan behövas en särskild adapter för detta. En gasnivåindikator som med hjälp av ultraljud mäter hur mycket gas som finns kvar kan vara ett smart tillbehör och gör att du inte behöver oroa dig för att gasen oväntat ska ta slut. 

Ha koll på: rätt sorts gas 

Ha koll på: rätt sorts gas 

Kvinna står och lagat mat i en VW California

I kyla är det viktigt att kontrollera hur din gas är sammansatt, och kanske se över proportionerna. Vid noll grader är butan inte längre i gasform, men propan är det fortfarande. Så beroende på hur kallt det är där du campar kan du behöva en högre andel propan i blandningen än annars.

Sov gott - även på vintern 

Sovsäckar, särskilt de specialmodeller som är avsedda för låga temperaturer, är perfekta för kallare väder och skyddar också mot drag. Sovsäcken du väljer bör vara tillverkad för temperaturer från -8 till -10°C och lägre. Om du föredrar varma sängkläder är flanell eller termofleece båda bra alternativ, och packa med några extra filtar om nätterna blir särskilt kalla. 

Tänk på att: packa för vintriga fritidsaktiviteter 

Snowboardåkare går bredvid en VW California i vinterlandskap

Jul och nyår är populära tider för en härlig campingresa med familjen. Det är särskilt enkelt att koppla av och umgås tillsammans i ett vinterlandskap. Om du campar nära en skidort går det förstås att åka utför, men packa gärna med utrustning för längdskidåkning om du vill ha omväxling. Det brukar inte heller bara vara barn som uppskattar pulkaåkning, så packa gärna med en pulka eller stjärtlapp också. För lugnare dagar med sämre väder kan det behövas underhållning i form av sällskapsspel eller pussel - kanske något att sätta upp på önskelistan till tomten?

Upptäck California-familjen

VW California husbil med uppfällt tak och utfällda markiser

Nya California
Nu som laddhybrid med fyrhjulsdrift

Upptäck California-familjen

Detta kanske också intresserar dig...

Ett gäng skidåkare står vid en ID. Buzz GTX fyrhjulsdriven elbil i svenska fjällen

Expertens tips: 3 toppturer i svenska fjällen

Man och kvinna står vid en VW California med varsin våtdräkt

Så packar du för en lyckad husbilssemester

En VW California campingbil med uppfällt popup-tak under stjärnklar himmel

Test av nya Volkswagen California 2025

Detta kanske också intresserar dig...