Ladda din elbil från Volkswagen Transportbilar
Så laddar du din bil hemma eller via offentliga laddstationer
Allt fler laddningsmöjligheter
Du bestämmer själv var du ska ladda ditt elektriska fordon. Med hjälp av en laddbox kan du ladda elbilen där hemma. Denna box ger en betydligt högre strömstyrka än ett vanligt eluttag och har ett säkerhetssystem som gör att elen stängs av om något problem skulle uppstå. Allt fler företag har börjat investera i laddningsstationer som ett incitament för att medarbetare och kunder ska välja ett eldrivet fordon. Dessutom fortgår utbygganden av det allmänna nätet av laddningsstationer.
... fler företag har börjat investera i laddningsstationer
Combined Charging System (CCS)
Snabbladda med CCS
Gör att både likström och växelström används för att ladda litiumjon-batteriet. Finns på publika platser och är även installerade på en del företag. CCS snabbladdningssystem kan ge upp till 350 kW på de mest effektstarka laddstationerna.
ID. Buzz kan som mest ta emot 170 kW när förhållandena är optimala (vid tomt batteri samtidigt som batteri och omgivning har rätt temperatur). Laddeffekten avtar med fyllnadsgraden i batteriet, vilket innebär en laddtid på cirka 30 minuter för att fylla batteriet på ID. Buzz och ID. Buzz Cargo från 5 till 80 %. Snabbladdar du vid en laddstation som inte kan ge lika mycket effekt som ID. Buzzarna klarar av att ta emot, så får du räkna med längre laddtider.
Laddbox
Ladda hemma eller på jobbet
En bra lösning för företag och privatpersoner är att ladda batteriet medan bilen är parkerad över natten. Det är då är det rekommenderat att du installerar en laddbox som säkerställer högre effekt och minskade risker för påfrestningar i hemmets eller företagets elsystem.
Det finns många olika laddboxar att välja mellan som kan ha olika effekt och typer av funktioner. Ett exempel är att laddboxen är uppkopplad. Då finns det möjlighet att bestämma när bilen ska laddas för att till exempel utnyttja lägre elpriser under vissa tider på dygnet.
Om du kör laddhybrid idag och ska investerar i en laddbox kan det vara god idé att ta höjd för en högre effekt på laddboxen. Då är du förberedd för den dag du väljer att byta till en elbil som bara körs på el.
Med en laddbox på 11 kW, tar det 7,5 timmar att fylla batteriet på ID. Buzz från tomt till 100% laddat.
Grön teknik-avdrag för privatpersoner – Skattereduktion för installation av laddbox
Du som är privatperson kan installera en laddbox för din elbil hemma och göra avdrag för det. Med Grön teknik-avdraget kan du få kostnaden täckt upp till 50 % och skattereduktionen fungerar på liknande sätt som ROT- och RUT-avdrag.
Det här gäller
- Du får 50 % avdraget direkt på fakturan för laddbox och installation. Det gäller installationer som påbörjas, avslutas och betalas från och med 1 januari 2021. Skattereduktionen får uppgå till högst 50 000 kr per person och år.
- För att få skattereduktion på hela summan behöver arbete och material komma från samma leverantör. Köper du laddboxen av en annan part än företaget som gör installationen gäller avdraget endast på installationen och inte på laddboxen.
- Det krävs även att laddboxen ska vara förberedd för elmätning och debitering av elkostnad. Vår laddare ID. Charger Pro har en mätare som uppfyller kraven som finns för att få avdrag för laddbox. Däremot är det inte möjligt att få skattereduktion för ID. Charger eller ID. Charger Connect.
Installation av laddbox
Senare i år (2024) kommer vi att kunna erbjuda en paketlösning som både inkluderar laddbox och installationshjälp.
Prata gärna med din återförsäljare för mer information kring installation av laddbox.
Några tips för ditt batteri
Ladda lagom
Olika elbilar laddar olika fort. Det beror inte bara på hur mycket energi batteriet kan fyllas med och vilken maximal laddeffekt bilen kan ta emot. På elbilar brukar man prata om laddkurva. Med det menas hur snabbt batteriet fylls vid olika fyllnadsgrad. ID. Buzz, som exempel, kan maximalt laddas med 170 kW. Men ju mer batteriet fylls, desto långsammare kommer laddningen att gå.
Efter 80 % fyllnadsgrad är laddhastigheten betydligt långsammare än den var vid starten när batterinivån var låg. Därför är det oftast smart att inte ladda fullt under långkörningar, utan istället stanna oftare och ladda mellan förslagsvis 10 - 80 % fyllnadsgrad. Det gör att du kommer fram snabbare än att alltid fylla till 100 %.
Laddkurvan kan se olika ut från gång till gång. Det beror på många faktorer, till exempel vilken fyllnadsgrad batteriet hade när laddningen inleddes och batteriets och omgivningens temperatur. I kallt klimat får man räkna med långsammare laddning än på sommaren.
Läs fler tips om hur du tar hand om ditt batteri
Installera en laddbox
Laddar du din bil i ett vanligt vägguttag kan du ladda under natten med en effekt på 2,3 kW. Vi rekommenderar dock inte detta eftersom vägguttaget kommer att belastas hårt under lång tid, med risk för skador och brand i värsta fall. Det är mycket bättre att du installerar en laddbox som både ger en snabbare och en säkrare laddning av din bil.
Att ladda din bil via en snabbladdningsstation (HPC, High Power Charging) är det snabbaste sättet. Laddningseffekten på en snabbladdningsstation ligger på 100 kW eller mer.
Batteriets hållbarhet
Batteriet i din Volkswagen laddhybrid eller elbil har testats under långvarigt användande och med många laddningar, för att säkerställa att effekten består. Det sker dock ett ”åldrande” över tiden av batteriet och för att säkerställa minimalt slitage på batteriet rekommenderas att aldrig använda slut på all el i batteriet och undvika att ladda det till 100 % ofta. Som bäst mår batteriet vid en laddnivå mellan cirka 30 % och 70 %. Men självklart kan du ladda batteriet till 100 % inför en långresa.
Volkswagen garanterar att minst 70 % av den ursprungliga lagringskapaciteten finns kvar efter 8 år eller 16 000 mil (det som infaller först).